torsdag, oktober 22, 2009

Borgerlig konfirmation

Varör har man borgerlig konfirmation? Vad är det man bekräftar då? Att alla människor går igenom ett brytningsskede och en identitetssökande period i livet i tonåren vet väl de flesta. Men jag funderar, varför borgerlig konfirmation? Borde det inte kallas något annat isåfall? Livskunskap???

3 kommentarer:

  1. Jag håller med dig, vad är grejen?

    SvaraRadera
  2. Ja du....man kan nog säga att Humanisterna rider på en våg och "stal" begreppet, det de menar är att man just bearbetare livet och livskunskapen som du skriver...
    Jag har suttit i debatt med Humanisternas företrädare och bara blivit ruskigt förbannad...
    Så här skriver de på sin hemsida om Konfirmation eller Livssynsläger:

    Konfirmation
    - Livssynsläger för ungdomar i 15-årsåldern






    "Jag började läsa konfirmation i kyrkan, men det kändes inte ärligt eftersom jag inte är troende. Då hittade jag humanistisk konfirmation."
    - Konfirmand 2007



    Min dotter är inte döpt, och hon vill inte döpas, men vi vill ändå att hon skall få reflektera kring livsfrågor om etik och moral."
    - Förälder, 2007




    Videofilm från 2008 års Humanistiska konfirmationsläger
    Producerad av Henrik Thomé. En trailer kan ses här:


    Här kan du se hela filmen (22 min).



    Syfte
    Humanisterna har i flera år arrangerat sommarläger för ungdomar i 15-årsåldern. Tanken med Humanistisk konfirmation, eller livssynsläger som vi gärna kallar det, är att ungdomar får diskutera livets stora frågor i en trevlig miljö. Fokus ligger på frågor som rör mänskliga rättigheter, etik och moral, jämställdhet, rasism, könsroller, kärlek och sex, livsstil, men ämnena som tas upp skiljer sig från läger till läger då ungdomarna själva får påverka.



    Varför konfirmation?
    Man behöver inte vara Humanist för att gå på ett humanistiskt konfirmationsläger. Det som konfirmeras är ungdomarna själva och deras inträde i vuxenlivet, snarare än en trosuppfattning eller medlemskap i ett trossamfund. Ordet konfirmera handlar om att bekräfta något, att säga det här står jag för. Enligt FN:s mänskliga rättigheter har alla ungdomar rätt att bli presenterade för olika livsåskådningar, och rätt att själva utforska var de står. Våra läger för vuxenblivande sker i en tid då det händer mycket i livet.

    SvaraRadera
  3. Sjukt! Kan de inte hitta på något eget utan måste dra nytta av den "reklam" och igenkännande ordet ger tycker jag att det kan låta bli helt enkelt!

    SvaraRadera