onsdag, november 30, 2011

Snart är det slut...

...för  mig, och för den här gången. Jag hoppas verkligen att jag får möjlighet att besöka fler COP. Det här har verkligen gett mersmak. Nu ska jag hem och fortsätta följa COP och dessutom hem och läsa igenom en massa annan info. Nu kommer jag att se nyheterna och blogginläggena på ett helt nytt sätt jämfört med innan.

Och jag kan inte sluta vänta tills jag får möjlighet att ut och resa på egen hand, för nöjes skull...
Sydafrika, andra afrikanska länder, Lettland, Sydamerika har jag fått mersmak för, London, Tyskland, New York. Ja, det finns säkert fler länder/städer jag är sugen på att besöka också, men dessa lockar mest just nu.
Det är jätteroligt att göra jobbinsatser, men nu får jag mersmak på att resa bara för skojs skull också. Kunna se trevliga turistattraktioner, muséer,  hinna sola och bada lite, och i bästa fall lära känna lite befolkning...
Någon av vänner/familj som vill ut och resa och som vill spara tillsammans med mig för ett gemensamt resmål???

Nya perspektiv

Här i Durban får jag verkligen nya perspektiv. Möten, sammanträden, konversationer, lyssnande ger mig en ny förståelse men jag ser också att allt börjar te sig alltmer multi-komplext för mig...

Men det känns inte så tokigt att sitta i solen på terassen på ICC och blogga och skriva ut till er hemma i Sverige. Nu är det strax dags för briefing-möte tillsammans med ACT Alliance.

Lyssna gärna in Radio P4Västernorrland imorgonbitti ca 8.10, och jag kanske är med i morgondagens ex av ST (Sundsvalls tidning) också.

See ya!

tisdag, november 29, 2011

Sen middag i Durban

I Sydafrika sa promenerar du inte ensamen, absolut inte efter morkrets inbrott kl 19.00. Och du tar ingen taxi som star pa gatan, du ser till att ringa seriosa taxibolag. Det vill saga, det galler att ha en sakerhetsmedvetenhet i sig hela tiden. Det innebar att det kan vara ganska svart att fa tag pa middag senare pa kvallen utan nagon som verkligen kanner staden och vilka gator som ar sakra och osakra.

Nu i samband med COP17 ar sakerheten lite battre, men det galler fortfarande att vara pa sin vakt.
Sa igar var det extra gladjande att vi kunde sitta och ata middag och vara social pa ett hotell inne i centrum fram till strax efter 21 pa kvallen. Saklart lat vi hotellet bestalla en saker taxi at oss sa att vi kunde aka hem den lilla bit som vi hade till hotellet (inte ens en km).

Ibland kan nagot litet gora dig extra glad! Och vi i Sverige far kanna en stor tacksamhet att vi kan ta kvallspromenader eller morgonlopturer utan att behova tanka sa mycket pa sakerhetslaget - forutom reflexer och halka da. ;-)

måndag, november 28, 2011

UNCCC - United Nations Climate Change Conference

Idag har vi varit inne i centret ICC här i Durban, vi såg på öppnandet av mötet via tv-skärmar och hörlurar med imponerande duktiga tolkar. (De satt i små bås med hörlurar på och microfon som de översatte direkt till.)
Under eftermiddagen har vi också suttit i plenum och lyssnat. Häftigt. Coolt att jag får vara här med alla dessa politiker, lobbyister och engagerade människor.

Igår kväll hamnade vi dessutom med på Aktuellt i 21-sändningen med vår banderoll "Time for climate justice", och i klippet innan filmades hela stora scenen med "We have faith - act now for climate change" som är den andra stora kampanjen som vi deltar i.

Imorgon ska vi göra en mediastunt med flytvästar och banderoll, det känns riktigt roligt. =)

söndag, november 27, 2011

Multi-Faith Rally

Idag har jag deltagit i en lottning om att få överlämna en gåva till ärkebiskop Desmund Tutu på scenen i Kings Park stadium, dock så vann jag inte, utan det gjorde Ulrica Hansson. Jag tycker att det är ganska häftigt att bara ha varit med i lottningen och är glad för Ulricas skull.

Idag på förmiddagen har vädret varit riktigt bra, soligt och lagomt varmt, och under eftermiddagen har det varit mulet, en del regn (dock först i slutet av det multi-religiösa massmötet med konsertinslag och många tal). Det kom även några blixtrar från himlen, men de var ganska milda och märktes inte av så mycket.

Det känns häftigt att vara på plats här i Durban, även om Sydafrika inte är ett så säkert land så gillar jag landet mycket. Är glad att jag fått den här chansen till att nätverka, uppleva COP17 och Durban som stad.

Nu ska jag försöka komma i säng i tid för att orka med en intensiv dag imorgon med många nya intryck. Idag då vi fixade vår ackrediteringslegitimation så var lokalerna där COP17 kommer att hålla hus fortfarande i full gång att iordningsställas. Det blir intressant att se om de är färdiga imorgon och hur det kommer att se ut...

Inga bilder kommer med här från Sydafrika på bloggen, inte i nuläget i allafall, det tar alldeles för lång tid att ladda upp...så ni får hålla ut tills jag kommer hem och kan komplettera med bilder.

Den som är nyfiken på vad jag är med om kan också komma till Odensalakyrkan den 18/12 2011 kl 13.00 och/eller 14.00 å jag kommer att berätta ca 20 minuter om mina upplevelser. Samtidigt i kyrkan kommer det att erbjudas pyssel och några andra aktiviteter...lotterier bland annat. Arrangemanget heter Världens jul och meningen är att samla in pengar till välgörande ändamål... Välkommen! =)

fredag, november 25, 2011

Gate 8

Sitter på Arlanda på gate 8 och inväntar boarding. Om en timme ska planet till
Frankfurt lyfta, därifrån byter vi anknytning till Johannesburg och imorgon
eftermiddag byter vi anknytning till Durban.
Vi som sitter och väntar är Celina, Ulrica, Tinde och jag. Nu sitter vi alla och pillrar med våra mobiler innan vi måste stänga av dem och sedan betala så mycket mer för bruket av våra telefoner.
Jag ser framemot dagarna i Sydafrika, det här känns riktigt bra och jag har fått positiv respons kring min radioinsats igår. :-)

Får se om vi hinner få tillgång till internet redan på söndag eller om det dröjer tills veckan som kommer.

Ja, snart lämnar jag Sverige för ett tag. Och mina chinchillor får glädjas över min vän som är där och tar hand om dem... <3

Ser nu att flighten efter oss på samma gate går till Riga, skulle kunna tänka mig att åka dit med!! :-) Men passar på att åka med planet jag har boardinkort till...

torsdag, november 24, 2011

Nu bär det snart av...

COP17, partkonferens angående klimatfrågor. Jag har hela tiden vetat vilket stort möte det är jag ska åka på, men nu börjar jag på nåt vis begripa storheten. På COP15 i Köpenhamn fanns det 120 stats- och regeringschefer från hela världen. I Cancun i Mexico förra året var bevakningen dock inte lika stor, då var inte heller delegaterna från lika höga toppositioner. I år verkar bli ett lite mer bevakat möte igen, med förhoppningsvis många stats- och regeringschefer på plats.
Att läsa på har varit en utmaning då jag har haft ganska mycket på mitt schema, men nu när jag har gjort det så känns det riktigt bra!!!
Förutom allt skrivande, skypande och nätverkande jag ska göra för Svenska Kyrkans Unga hoppas jag också få lite roliga upplevelser och få lära nya vänner från hela världen! =)

torsdag, november 17, 2011

Dags att ta avsked...

En era går i tiden. På söndag har jag min sista dag som förtroendevald i distriktsstyrelsen för Svenska Kyrkans Unga i Härnösands stift. November 2007- november 2009 har jag varit vald som ledamot och november 2009-november 2011 har jag varit vald som distriktsordförande. Nu vid årets DÅM (distriktsårsmöte) tackar jag för mig och för de här fyra fantastiska åren.

Då jag valdes in i distriktsstyrelsen 2007 gjorde jag volontäråret i Arnäs församling och det var just i Arnäs DÅM hölls då jag blev vald till ordförande. Jag har utvecklats mycket som person och som ledare under de här fyra åren och jag är väldigt tacksam att jag fått den här möjligheten.
Ibland har det varit mycket och tungt, men för det mesta har det varit lagomt och roligt. Jag har fått många nya vänner och många erfarenheter.

- Alla DS-möten (totalt 7x4 - 3) i Vålådalen, Bispgården, Själevad, Dekarsögården, Härnösand, Sundsvall, Vallbo
- Alla AU-möten
- Stiftsfullmäktige i Sollefteå, Härnösand och Östersund
- DÅM i Härnösand, Timrå, Arnäs och Härnösand igen
- SUM i Sollefteå, Sundsvall, Brunflo/Torvalla och Fränsta
- Sommarläger på Dekarsögården
- Stiftskonfirmandläger i Sundsvall flera år
- Ung konfirmandledarutbildning i Vålådalen både höst och januarihelger
- Ung konfirmandledarutbildning steg 3 - Iona
- Stiftsresa Cape Orange
- Rikshelger i Sigtuna
- SÅM i Uppsala
- Alla fina lokalavdelningsbesök i Sollefteå, ÅRAN, Östersund och Härnösand
- Alla fantastiska möten och samtal med medlemmar IRL, mejl, telefon och facebook
- De fina relationerna med stiftskonulent, dåvarande vik. stiftskonsulent och dåvarande stiftsadjunkt tillika kaplan för Svenska Kyrkans Unga i Härnösands stift. Maria, Erik och Bruce...jag kommer att sakna er, ni är bara bäst! Love you! <3
- och mycket mycket mer som jag glömt att skriva här...

Det jag kommer att fortsätta med på distriktsnivå är vänstiftsprojektet Under samma sol för att följa upp stiftsresan till Cape Orange i våras ordentligt och se till att medlemmarna får resan till sin fördel genom att länka vidare de kontakter jag varit med och påbörjat.
Förutom det lämnar jag distriktet helt för att istället fortsätta som förtroendevald förbundsstyrelseledamot till augusti 2013 då nästa Stora Årsmöte hålls (SÅM) och ett nytt val görs.

Det känns bra att gå vidare och jag vet att det är andra som kommer att få växa i sina roller. Jag minns första gången det blev sagt till mig att JAG borde bli distriktsordförande att jag kom fullständigt i chock, jag hade aldrig tänkt tanken tidigare. Men tack vare att det blev sagt så reflekterade jag över saken och jag tycker att jag har gjort två bra år som ordförande. Flera har önskat en fortättning från mig på ytterligare två år, men jag kände att det skulle bli för lång tid. Det är viktigt att känna när tiden är mogen att lämna vidare. Vi är en ungdomsorganisation som är till för barn och unga så att de kan växa i tro och ansvar. Jag har vuxit, och det är dax för nästa generation att växa. :-) Och nu får jag växa ytterligare i förbundsstyrelsen... :-)

Tack och hej!

lördag, november 05, 2011

Bloggandet...

...har legat ganska mycket efter. Om det legat efter. Kanske har det inte funnits alls nästan det senaste året.

Det senaste året har varit mycket intensivt med flytt, byte av jobb, byte av förtroendeuppdrag för mig. Men det har varit intensivt på ett positivt sätt. Jag trivs på jobbet, jag har fått många nya vänner, jag har fått många nya upplevelser och nya utmaningar.
Jag har vuxit väldigt mycket som person och ständigt återkommer jag till att anledningen till att jag är engagerad och så företagsam måste ha med mamma att göra. Hennes verksamhet i KGF under min tonårsperiod och uthyrning av vandrarhem + att hon gick till att bli egen företagare.
Det är så häftigt att se spåren av sina föräldrar i sig själv...även om de spåren inte är biologiska så är de äkta. Det handlar om äkta relationer. Ganska häftigt faktiskt! =)